Hakkımızda

Kurucumuz hacı Rasim Öztat, ilk dükkanını 1928 yılında Bursa kapalı çarşının üst girişindeki şekerciler çarşısında açmıştır. Babası İsmail efendi prizende ve bir süre Adapazarı'nda şekercilik yapmış fakat Yemen harbinde şehit düştükten sonra 7 yaşındaki oğlu Rasim annesi ile Bursa’ya yerleşir.

Rasim bey, Bursa'daki ilk yıllarında annesi Nazmiye hanımın evde yaptığı tulumba tatlılarını başında taşıyarak satmış. Bursa’nın Yunan işgali sırasında Yunan askerleri tatlılarına sürekli el koyar, Rasim eve ağlayarak gidermiş. Buna üzülen annesi 9 yaşındaki oğlunu meşhur şekerci Hakkı Efendinin yanına, hem geçim sağlaması hem baba mesleğini öğrenmesi için çırak olarak bırakmış.

Rasim bey kısa sürede usta olup 18 yaşına gelince dayısının yardımı ile ilk dükkanını açmıştır.

O zamanlar Bursa’nın kestaneleri (dağ ekmeği de denilirmiş) hiçbir yörede olmadığı ölçüde iri ve güzelmiş. Evlerde şekerlemesi yapılır fakat bütün halde kalmazmış. Rasim bey kestaneleri tülbentlere sarıp, kazana sıkıca dizip kaynatmış ,bunları da güzel kutulara koyup hediyelik olarak ilk satışını yapmıştır. Kestane Şekerinin ilk satışını yapması, lezzetli, bol çeşitli pasta ve şekelermelerine, dürüstlüğü, temizliği de eklenince Bursa'da hem kendi hem de Kestane Şekeri meşhur olmuştur.

Ankara’dan gelen TBMM heyet arabaları Kestane Şekeri alıp Atatürk’e de götürürlermiş.

Tümüyle kendi becerisi ile işyerine özel olarak yaptığı Marşal pasta Bursa ve bir çok ilden gelenler için sevilen bir lezzet olmuştur.

Türkiye’nin ilk Marşal Pastası Rasim Öztat’a aittir. Rasim Öztat 1928’de Ulus Pastanesini açtığı sene, kendi işyerine özel lezzet olması için, tamamen kendi el becerisiyle bir pasta geliştirmiş. KAT KAT , MAREŞALLERİN omuzundaki nişanelerden esinlerek , RÜTBE benzetmesi yapmış. “4 Katlı bir pasta yaptım ,üstünden de çikolatası akıyor adeta rütbeden gelen MAREŞAL 'i andırıyor “ diyerek kendi pastasının ismini ilk defa MAREŞAL koyuyor. Daha sonra 2. Dünya Savaşı sonrası 1949-50 yıllarında meşhur MARSHALL YARDIMLARI yapılır. Pastasının adı ağızdan ağıza halk arasında MARŞAL ‘a dönüşür ve bu İsimle kalır. 1950 yılından beri Marşal adı ile Ulus Pastanesince satışa sunulmuştur. Pastasının üstüne de “M” harfini koymuştur. Bu eşsiz lezzet 1928’de Rasim Öztat tarafından Bursa Kapalı Çarşısındaki Ulus Pastanesi’nde yaratılmıştır. Bu hikaye Rasim Öztat’a aittir.

1958 büyük çarşı yangınında dükkanı yanınca şimdiki yeri olan Atatürk caddesindeki dükkanına taşınmıştır.
1975 yılında mali müşavir oğlu Hilalettin Öztat ile meslek hayatına devam etmiş.
1983 yılında Monde Selection yarışmasına katılan Hilalettin Öztat Roma’da Altın Madalya alıp yaptıkları lokum ile birinci olunca türk lokumu (turkish delight) tüm dünyada iyice meşhur olmuştur.
1991 yılında Hacı Rasim Öztat vefat edince, oğlu Hilalettin ve çocukları devam etmiş.
2005 yılında Hilalettin Öztat’ın vefat etmesi ile 4. Kuşak çocukları mesleklerini halen devam ettirmektedirler.